Laga kläder 2

Laga kläder 2

Jag har en folkdräkt som jag har på avslutningar och vid andra högtidliga tillfällen men skjortan har fått sig några törner de sista åren så nu var det dags att laga den lite!

Att laga kläder är att ge dem nytt liv!

20160612_113411

Eftersom det har över 100år på nacken så är den helt handsydd och även om linnetyget är ganska kraftigt så har det börjat att fransa sig runt manschetterna, ni vet där bredvid i öppningen vilket gör att den måste lagas!

20160612_113413

Även om jag inte är något proffs på att sy för hand så var det faktiskt tyget som gav mig mest vånda, vad skulle jag använda för att laga? Även mina finaste kökshanddukar var för grova och jag ville ha lin och gärna äldre lin. Lösningen blev att gå igenom lådan med ärvda dukar, där fann jag en liten skir linneduk med både spets och broderade blommor, den fick duga som donator. Jag kunde använda de fållade kanterna så jag slapp göra det också!

20160612_113911 20160612_121451

  Jag kunde använda de fållade kanterna så jag slapp göra det också!20160612_122451

Eftersom det är en lagning på ett gammalt plagg ger det bara mer historia och patina till plagget, så var inte rädd för att laga! Syr du för hand så ger du plagget en del av dig! Nu har min dotters gammelfarmors släkting BPD:s blus fått en del av min gammelmormors duk införlivat i sig!

20160612_122710

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Kattis Aronzon skriver:

    Hej. har du någon ide´ om hur man kan laga/förstärka en västklänning (folkdräkt från Hammerdal) som rätt o slätt har rämnat (uppifrån o ned) på flera ställen. Ulltyget har blivit så skört. Det skulle fungera med fliselin men känns samtidigt som att ”vanhelga” tyget med konstmaterial.

    • annikaorganiserar skriver:

      Jag är ju långt ifrån en expert men min väst finns ett foder av linne, så att använda ett annat hyfsat autentisk tyg som lin eller ylle som man stadgar upp det andra… en dräkt som används och älskas behöver ju lagas…. Camilla Thulin hade ett tv program där hon visade en väldigt lagad skjorta och kulturvärdet av det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *