Kontakt

lxy6dFOHej!

Hoppas du hittar det du söker på min sida, mitt mål är att ge tips och råd som kan förenkla vardagen och göra ditt liv mer organiserat!

Jag är 38år, mamma och lärare så det mesta i mitt liv brukar handla om att planera och organisera och jag vill gärna dela med mig av det jag gör och kan!

 

Maila på: annikaorganiserar@gmail.com

Se mer på min kanal på Youtube

                                     Besök min sida på Facebook

 

 

3 kommentarer

 1. Jajja

  Hej!
  Jag sökte på nätet ”Lagning av folkdräkt” och hittade din sida, där du lagat folkdräktsblusen på ett så fint sätt.
  Jag vill därför passa på att fråga dig om råd i ett liknande fall. Helt nyligen köpte jag en vacker handsydd folkdräkt (ej så gammal som din), men blusen visade sig vara sliten på några ställen bl.a. där knapparna sitter, men allra mest på kragen alldeles intill sömmen vid halslinningen. Där har tyget ”ressmat” upp sig (ungefär: trådarna i tyget har gått isär).

  Förra ägaren ser ut att ha försökt att tråckla ihop detta, men det har inte hållit och kommer att gå sönder än mer om jag inte lagar detta på ett mer hållbart sätt. Om jag hittar ett liknande tyg, vilket jag hoppas på, bör jag då sy på laglappen på ovansidan av kragen (den som delvis viks mot halsen) eller på undersidan (den del som delvis kommer att täckas över när kragen viks ner)?
  Jag hoppas att du förstår hur jag menar. Kanske har det ingen betydelse hur jag gör? Jag vet inte om det finns några ”pekpinnar” om vad som är rätt eller fel vad det gäller folkdräkter. Känner du till något om detta?
  Jag tänker eventuellt sälja den vidare eftersom blusen är något för snäv för mig och vill då att den ska vara lagad så snyggt och rätt som möjligt. Jag förmodar att jag även bör sy laglappens sömmar för hand.
  En tilläggsfråga: Måste man ha röda strumpor till folkdräkten? Det är vad som syns på ett foto på just denna folkdräkt. Jag tycker att svarta strumpbyxor skulle passa lika bra, men även i detta fall kanske det finns vissa ”pekpinnar” om vad som är rätt eller fel.

  Jag hoppas att du har möjlighet att svara på mina frågor.
  Med vänlig hälsning
  Jajja

  1. annikaorganiserar

   Jag är långt ifrån någon expert, så det jag kan råda dig till är att tänka, lappat och lagat är älskat. Att laga något gammalt istället för att köpa nytt är väldigt bra.
   Tyg kan man lättast hitta på loppis eller liknande, det finns många vackra textilier där som är handgjorda men som inte passar in i vårt moderna samhälle, låt tre (eller fler) kvinnor komma samman i din lagning! Den som sydde blusen, den som gjorde den andra textilen och dig! Sy på det sätt som känns rätt, men är du bra på att sy för hand så gör det, det ger ju mer känsla i plagget för framtiden.
   När det kommer till färgen på strumporna, de flesta folkdräkter är ”påhittade” och allmogen hade nog den färg som de ägde, röda detaljer runt benen har ju en naturlig förklaring för vuxna kvinnor innan bindornas tid!

   1. Jajja

    Tack Annika för dina kloka svar! Det var fint det du skrev om att låta flera komma samman i lagningen. Att var och en sätter sina ”spår” och hjälper till att vårda det gamla och föra det vidare.
    Vänliga hälsningar
    Jajja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>