Inventera maten inför jul

Inventera maten inför jul

Vill du handla maten i julruschen eller vill du hellre ta det lugnt medan den står i ugnen?

Såhär tre veckor innan dan är det dags att planera shoppingen av alla varor som står kan köpas en månad i förväg (tänk nyår också). Affärerna har fått in julmat men den är inte på långa vägar slut ännu! Att ha skåpen välfyllda och en matlista ger en trygghet och du vet att du i alla fall har mat även om ni mot förmodan blir insnöade eller förköper er på Alladinaskar!

Listan

För att veta vad du ska köpa behöver du en lista eller två, du kan utgå från din vanliga månadshandlingslista och sedan lägga till det du behöver speciellt till jul. Jag använder min lista och går igenom vad jag har hemma och skriver i det jag behöver köpa, precis som vid en vanlig månadshandling, sedan ser jag över vad som är på extrapris på just nu och vilken mat vi tänker äta fram till jul.

Min lista kompletteras med dessa råvaror inför jul:

  • Köttbullar kan köpas färdiga eller lagas och frysas in. julmat
  • Skinka kan köpas nu och håller till efter jul.
  • Prinskorven kan också köpas, frys eller kolla datum bara!
  • Ansjovis (10% kupong här)
  • Sill
  • Potatis (mjölig och fast)
  • ägg
  • Bröd att frysa ner!
  • Ost
  • Rödbetssallad har en bra hållbarhet

Fyll på förråden av saker som mjöl och pasta, frysta grönsaker och annat som det kan vara lätt att fixa ihop både före och efter värsta julbords ätandet.

Vad lagar ni till jul och vad ÄTER ni?

Fundera, hur var det förra julen, är det bara faster Agda som äter lutfisk? Räcker det med en portion? Kan hon äta det hemma på annandagen eller ska Agda vara hos din morbror Harald iår? Handla inte mat som ingen äter!

Jag har en post-it lapp fastsatt i början av december i min kalender där jag skrivit upp hur mycket som gått åt året innan och om jag ska göra mer eller mindre nästa år som jag skriver strax efter jul.

I år står det : Du gillar ICAs glögg och gör bara en liten Jansson, det räcker!

Jag har också gjort specialbeställningar av saker jag gillar i god tid hos släkt och vänner! Jag har bland annat beställt norsk surkål och choklad av en kompis som jobbar i Norge, eftersom det är en del av julen för mig som är uppväxt nära gränsen till Norge.

kötbulle klarFundera på vad mer du kan köpa i förväg, nu eller veckan innan så slipper du köa och vara utan! Men om du blir utan så överlever du för man FÅR äta julmat de andra 360dagarna om året också!

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *