Rensa ditt nya år!

Rensa ditt nya år!

Känner du att ditt år har ”Sparkat Joy”? Vill du att nästa år ska göra det? Använd principen på resten av ditt liv, inte bara på ditt hem!

Kategorier

Dela upp ditt liv i kategorier, till exempel:

  • Jobb
  • Måsten
  • Intressen
  • Familj

Utifrån dessa ska summan få dig att Spark Joy (SJ) – må bra, helst ska varje kategori summeras till SJ. Men SJ är inte samma sak som ohejdad lycka, SJ är att ha det och må bra!

Observera att detta är MIN tolkning som är inspirerad KonMari!

Jobb

Vårt arbete tar en stor dela av våra liv. Vi behöver jobbet för att allt annat ska fungera för det finansierar resten. Har du ett jobb som för det mesta bidrar med positiv energi ”JOY” så är det superbra. Arbete som du måste ha men inte är din passion är som en skolbok, den behöver inte SJ men resultatet – dvs finansieringen av resten av ditt liv gör dig glad. Det är när jobbet, eller det jobbet ger inte SJ som du behöver rensa där. Behöver du fundera över en större förändring, vad vill du och hur ska du komma dit? Sätt upp mål, tala om vad du vill även om de kanske känns konstigt. Drömmar behöver inte slå in men de kan ge dig en knuff i rätt riktning. Vad kan du redan som du kan ta med dig? Vad behöver du lära dig?

Är det tid som är problemet? Vi har ofta mer tid än vi tror men vi gör flera saker samtidigt som inte passar att göra samtidigt! Schemalägg dig själv och om det inte går ihop med verkligheten så visa det för chefen, det är hens jobb att hjälpa dig prioritera men ge gärna förslag för att få bort saker som du känner inte passar för att du ska få SJ i slutsumma!

Måsten

Jo, du måste, vare sig du vill eller ej! Vi pratar, mat, hygien, städ, tvätt, ja ni vet…. Nu ska jag inte vara negativ eftersom det inte är så tråkigt egentligen, att laga mat eller städa kan faktiskt vara kul. Ren tvätt som har hängt ute en solig sommardag det känns SJ… men det finns saker som inte SJ!

Är ni flera i familjen som kan göra måstena så dela på det efter vad personerna gillar bäst att göra. Fundera också på om du kan förenkla det? Jag funderar på en självgående dammsugare då damm är något som stör hemma hos oss. Rensa och förenkla, ju färre saker med bestämda platser desto lättare är det att städa! Gör rutiner och belöna dig/er själva med något efter du är klar, se en film tillsammans, läs en bok, ät något gott.

Intressen

Här är det som du gillar att göra, det du valt själv! Se då till att du HAR valt det själv och att den SJ. Summan ska vara SJ! Bestäm hur mycket tid du vill och kan använda till att göra saker du verkligen vill för att ladda batterierna!

Familjen

Ja, för många är det här det viktigaste, särskilt om man har barn. Du vill umgås med dina nära och kära och känna SJ när du gör det. Men ärligt talat får din familj dig att känna SJ när du summerar + och -? Vissa delar uppvägs av andra så se till helheten! Är svaret SJ, då är det bara att se till att det fortsätter så men om inte….

Är det din primärfamilj, de du bor med/träffar i stort sett dagligen behövs det lite jobb. Ta upp hur du känner, uttryck en vilja att ni ska ha roligt tillsammans och skapa en vision om hur ni ska få det i framtiden. Se inte så mycket bakåt, för det kan ju ändå inte göras ogjort!

Är det din släkt, de som du träffar sällan försök att ha en positiv attityd vid de tillfällen då du måste och om du behöver minimera tillfällena var inte rädd för att undvika.Släpp ditt dåliga samvete och skapa dig ett liv som du vill ha det.

Att leva med andra människor är ett givande och tagande men målet är att summan ska bli SJ i slutänden för alla!

Mer av mina KonMari artiklar finner du här!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *