Planera din trädgård!

Planera din trädgård!

Vi har en tomt som är ganska stor med några fruktträd, en massa buskar som bara är i vägen när vi ska klippa gräset, våt som en mosse på våren och vi har inget större trädgårdsintresse. Jag har några tips på resurser som du kan använda för att enkelt planera din trädgård!

Planera trädgårdenblommor

Är det något som jag inte är, efter att ha försökt mig på det så är det trädgårdsintresserad! Jag har odlat förut men känner ingen större dragning till det längre. Jag brukar ha lite kryddväxter och några blommor i krukor vid entrén annars är jag mest för fleråriga växter. Varje höst gräver jag ner lökar och mitt i sommaren rensar jag den blomsängen där det också växter rosor. Jag tar upp lökarna och förvarar dem i en påse tills det är dags att pilla ner dem i september-oktober! För två år sedan planterade jag en rabatt med fleråriga växter i ett halvsoligt läge. Lite sten och bark, gör det inte svårare än vad det är!

Våt som en mosse

Vårt största problem just nu är att vi har en väldigt våt gräsmatta på våren, slafs! Vi har vägt av för att se hur vi skulle kunna leda bort vattnet men just nu har vi ingen riktigt bra lösning. Vi ska göra jordprover för att se om det går att gräva lite och göra en raingarden eller inte, blålera betyder att det inte är någon större idé, så jag hoppas på sand!

raingarden

Bild från: http://www.monsoonraingardens.com/faqs.html

Verktyg på webben!

Skärmavbild 2016-04-16 kl. 10.23.24

Vår tomt!

Hur stor är tomten? Har du inget måttband som är långt nog och vill du inte stega? Du kan mäta på ett ungefär med Googles verktyg, du behöver måtten för att kunna rita upp din tomt i gardenas planeringsverktyg! Här kan du rita upp din egen trädgård och planera och plantera i fantasin!

Växtzoner är något som är bra att tänka på också, för det mesta har de lokala handelsträdgårdarna växter som passar för just där de ligger, men några min kan göra skillnad, eller så kanske du bor på en plats som är ovanligt varm (eller kall) jämfört med omgivningen.

Lite tips om växter för olika typer av jord, platser mm får du här!

Passa på att ta reda på mer om din fastighet på lantmäteriverkets hemsida du behöver bara ditt bank-id!

Ska du gräva med mer än handkraft? Du kan behöva tillstånd och koll på vart ledningar och rör går!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *