KonMari – Köket

KonMari – Köket

Nu ska jag lägga och sätta in saker i köket igen och jag ska försöka göra det med hjälp av KonMari.

Tre kategorier

I köket finns det tre sorters komono det vill säger saker. Det är mat, material och materiel som jag skulle kalla det eller engångsprylar som plastpåsar, muffinsformar och saker du använder om och om igen så som glas och tallrikar. Marie har en lite annan kategorisering, saker att äta med och på, saker för matlagning och mat, det är ok att ha egna kategorier men i köket kan det bli för många om du tänker för mycket!

Det du använder ofta ska vara lätt att komma åt, och det du inte använder och vars syfte kan fyllas med andra ting du äger och använder ofta. Överväg behovet mot utrymmet saken tar.

Ha saker i närheten av varandra, kaffekoppar nära kaffebryggaren, glas nära kylen eller vattenkranen. I mitt kök har jag koppar nära vattenkranen och glas nära kylen och matbordet, ska jag dricka vatten lite snabbt så kan jag göra det ur en mugg likaväl som ur ett glas!

Att se är att KonMari:a

När du lätt kan få översikt av det du har i skåp och lådor då är det i KM anda, precis som med dina kläder så är det lättare att hitta det du behöver när du ser! (Naturligtvis)

  • Lätt att se
  • Lätt att komma åt
  • Logiskt
  • Lättstädat

Rensa undan

Jag kommer att rensa lite men en hel del av sakerna jag inte använder är saker som är min mans. Jag lagar mat på vardagarna eftersom jag för det mesta är hemma först. Min man lagar mat på helgerna och de dagar han kommer hem först vilket gör att jag naturligtvis föredrar mina invanda saker istället för hans. Min man äger en jättestor stekpanna i rostfritt från IKEA som jag aldrig använder, jag steker i gjutjärn eller i ugnen! Men den är inte min så jag kan inte rensa den utan hans tillåtelse. Men det finns några knep som jag använt på andra saker han har som han inte behöver!

  • Påpeka att saken finns och att han ska använda den om den ska ha ett syfte. Uppmuntra användning, särskilt om saken är opraktisk eller är en förbrukningsvara som kan ta slut.
  • Ställ saken så att de krävs lite jobb för att du ska få ut den så att det syns att den aldrig används.
  • Vänta och ungefär 4-8 månader senare är processen av att tacka saken och låta den gå klar i medvetanden och ni kan tillsammans släppa taget.

Jag hatar den stora pannan som ta så mycket plats och som blir använd en gång i kvartalet som det finns vettigare alternativ till!

Minimera saker på bänken

Jag har massor av bänkyta, seriöst så har jag nog mer än 6meter i 60+cm bredd så gott om bänkutrymme har jag i mitt kök men jag vill ändå inte fylla dem med saker för det göt det svårare att städa!

Japanska kök är utifrån vad jag sett på youtube och annat på internet små. Men bara för att du har ett stort kök med mycet utrymme så är det inte något som du är tvungen att fylla. Marie tycker att man ska försöka att fylla utrymmen (den fasta förvaringen först) så att det inte känns som att något fattas, medan andra teorier säger 20% tomt för att kunna få en bra överblick och sluta leta, men båda teorierna handlar om att lätt kunna hitta dina saker.

Att jämföra med bilden på sid 206 i Spark Joy, ett väldigt litet kök jämfört med vad de flesta av oss har.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *