KonMari – del 3 Papper

KonMari – del 3 Papper

Släng ALLT!

….om det bara vore så lätt!

(Sentimentala papper så som kärleksbrev väntar vi med tills vi kommer till den kategorin!)

För 10-15 år sedan trodde vi att vi stod inför det papperslösa samhället, oj vad vi bedrog oss! Vi har nog mer papper hemma nu än någonsin när alla som vill kan trycka ut papper i parti och minut! Papper, reklam, kuvert, brev från olika företag och organisationer, saker vi själva skrivit ut för att ha sen svämmar över! Högar som ska gås igenom….

Sep – 16

Det var skönt att bli av med papper även om jag själv inte var någon papperssparare, jag slängde redan det mesta som var onödigt. Jag har hittat något jättesmart för pappersförvaring. Inga hål, inga Det var skönt att bli av med papper även om jag själv inte var någon papperssparare, jag slängde redan det mesta som var onödigt. Jag har hittat något jättesmart för pappersförvaring. Inga hål, inga flikar! De heter foolscap box på engelska och jag hoppas hitta dem i Sverige också!

360-4652_pi_tps2128278 360-4652_pi_tps2128960

Har ni tänkt på hur pappersbaserade vår kultur är, jag var på en föreläsning som hur man undervisar i svenska som andraspråk och föreläsaren gav detta exempel:

Om du säger till en kollega: Vad fin du är i dag, eller om du skriver det på en lapp… Vad är skillnaden? Ganska stor i vår kultur, speciellt om kollegan skulle kunna vara potentiell partner då flirtar man ju mycket mer än om man bara säger det… I muntliga kulturer är vår pappersfixering lite svår att förstå.

Sortera enkelt

Släng alla som inte tillhör följande kategorier:

Papper som ska behandlas:

  • Aktuella papper som du behöver just nu, och sedan kan slänga. Det du ska skriva in datum i kalendern, svara på osv. I en tidskriftssamlare för papper som ska hanteras (ska vara tom för det mesta)

Papper du måste spara:

  • Papper du behöver spara ett tag, t.ex. garantibevis
  • Papper du behöver spara för alltid. (I Sverige har vi få sådana papper eftersom vi har bra arkiv)

Bestäm sedan på vilken plats eller platser du ska förvara dina papper, och ha dem där och bara där!

Sortera in de papper som ska sparas efter hur ofta du behöver ta fram dem

  • En mapp för det du nästan aldrig tar fram.
  • För det som du tar fram då och då kan en pärm med plastfickor fungera bra.

Många räkningar kan du få digitalt, och att både firman samt banken skulle krascha är ganska otroligt och då har de nog större problem än att veta vad du betalade i sopavgift förra året. Är siffrorna viktiga för dig för in dem i ett digitalt dokument (budget) så vet du vilka in och utgifter du har minus pappershögen!  Jag har en tidskriftshållare där jag samlar årets papper, som sedan läggs in i en mapp märkt med årtalet.

Ingen reklam

En sådan skylt kan minimera pappershögen i ditt hus, idag kan du prenumerera på många reklamblad till din mail om du nu nödvändigtvis vill ha dem!

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 13 april, 2016

    […] Rensa papper KonMari […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *