Stress

Stress

Som in som följer och läser vet så har jag medvetet begränsat mina aktiviteter så att jag ska kunna göra det jag vill och undvika att känna mig tvungen på ett negativt sätt. Som regel sedan jag slutade jobba extra på sommaren, innan jag blev fast anställd, så har jag inte bokat in något på somrarna som jag måste. Jag har planerat semester, men inte bokat in saker som är mer än bara familjen. För mig är det viktigt att inte springa runt och sprida sig själv för tunt!

Vikten av att sova

Under några veckor har jag haft svårt att komma ner i djupsömn, jag har drömt otroligt mycket och vaknat upp med huvudet fullt med intryck. Ovanpå det hade jag nog en liten sjuka, huvudvärk och lätt illamående… så förra torsdagen höll jag på att packa ihop totalt! Som tur var sa min chef att jag skulle flytta de möten jag hade och gå lite tidigare för jag jobbar ju ändå mer än vanligt just nu p.g.a. utvecklingssamtal och provrättning så då gjorde jag det. Men det har fått mig att uppskatta och förstå hur viktigt det är att sova bra, hur slut man blir av att inte få djupsömn…. och jag känner mig inte stressad i vardagen!

Stress?

Jag jobbar som lärare, ett yrke där gå stress2in i väggen är en mycket vanlig anledning till sjukskrivning. Jag vill inte bli utbränd och sjukskriven! Jag försöker undvika att stressa, för även om man inte är stressad så finns den osynliga inre stressen!

  1. Planera. Har du nog med tid för dina aktiviteter eller har du mer tid än du tror? Gör ett schema! Handlar du varje dag? Står du och funderar på vad ni ska äta? Planera måltiderna!
  2. Ställ inte för höga krav på dig själv. Du är chef över ditt eget liv, du sätter dina gränser och låt inte vad du TROR andra tycker eller gör påverka dig!
  3. Säg NEJ mer! Det kan vara svårt att göra i början om du är ovan, men prova! Det är inte så farligt!
  4. Ha få aktiviteter. Jag har väldigt få – Jag är aktiv i EN förening och jag har inget tidkonsumerande socialt liv. Säg inte ja, ta inte på dig mer än nödvändigt,
  5. Begränsa barnens aktiviteter. Min dotter har egentligen bara max två aktiviteter! Just nu har hon TRE men den sista är 5 min bort och jag behöver inte vara där! Var med barnen istället för att skjutsa runt dem hit och dit!
  6. Gör saker hemma. Mycket av vår tid går åt till transporter så om du gör saker hemma så kan du hinna med mer!
  7. Hjälp varandra. Du behöver inte göra allt, kan du få hjälp? Familjen, vänner, andra föräldrar som ändå ska göra saker? Du behöver inte göra allt själv för att vara ”duktig”.stressJag är egentligen inte stressad, men känslan som jag fick förra veckan var ingen bra känsla! Känslan att ha kontroll är så mycket bättre!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *