Spark Joy

Spark Joy

Vad är spark joy och hur kan det hjälpa dig i vardagen?

Joy

Joy betyder glädje, fröjd, nöje, källa till glädje, framgång, att glädjas åt något och de saker du har eller syftet med sakerna du har ska ge dig joy, ”spark joy”. Hur vet du då vad joy är och känns? Ett sätt är att ta något du vet att du verkligen tycker om och känn känslan av att känna joy. När du har den referenskänslan kan du använda den på alla andra saker som du har eller som du tänker skaffa, håll gärna i saken en stund för att känna om det verkligen är joy.

Ditt hem är ju fullt av saker nu som du direkt, spontant säger ”-Det får mig då inte att känna glädje!” så då är det bara att göra sig av med halva bohaget då? Nja, kanske inte riktigt så drastiskt för det finns två typer av joy känsla:

  1. Joy du känner direkt
  2. Joy som saken skapar

Vissa saker ger dig joy direkt, det kan vara ett smycke eller något annat som har en positiv betydelse för dig, du kan ha fått den av någon speciell eller önskat dig saken länge innan du äntligen fick den. Annat kan skapa joy så som skolböcker eller städsaker, de kanske inte får dig att känna joy men det de leder till får dig att känna joy.

Falsk joy

Har du ett problem med shopping eller med hoarding, det vill säga att du har svårt att göra dig av med saker kan du känna en falsk joy-känsla. Jag är ingen psykolog men ofta är det ett känslomässigt ”hål” någonstans man försöker fylla med saker. Att använda KonMari och joy går ut på att minska antalet saker så om du börjar känna joy för allt möjligt så är det troligen inte äkta joy.

Joy för stunden

Joy för stunden kan vara något som är lite flyktigt, en chokladbit, en tidning, något som antagligen kommer att ta slut ganska snart. Du kan gärna ge dig lite joy för stunden men om du håller på med att spara eller jobba med ett långsiktigt budgetarbete så kan tanken om långvarig joy i och med att du håller koll på dina pengar vara viktig. Du ska kunna unna dig, så glöm inte att budgetera för lite guldkant!

Hoppas du känner joy!

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 24 augusti, 2017

    […] steg som gäller, rutiner och ett långsiktigt arbete men även här är målet att må bra, ordet JOY har båda metoderna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *