FLY – Martyrens sista klagan

Martyrens sista klagan

 

Men, det är ju bara jag som….. Min partner och mina barn gör ju allt de kan för att undvika att hjälpa mig, ibland tror jag nästan att de saboterar med vilje! Hur kan jag få dem att hjälpa mig?

Känner du igen dig? Är det här du? Säger du såhär tyst till dig själv? Kanske högt till din familj och har du till och med berättar det för andra? Visst är det skönt att få lite medhåll från andra som också har det jobbigt med ”lata partners och barn” men vad ska man göra åt det?

Besegra lejonet!

Marla ger rådet att sluta klaga och börja göra det du vill ha gjort själv istället för att lägga energi på att tycka synd om dig själv. NEJ, det betyder inta att du ska inte göra allt själv men du kan inte låta andra blockera din process bara för att de inte plockade ur en diskmaskin eller tagit ut soporna! Att stöna och pusta hjälper ingen, allra minst dig själv.

Få med alla

Prata med din familj när du är lugn, berätta vad du vill ha hjälp med och fråga vad kan tänka sig göra. Vad är de kapabla att hjälpa dig med utifrån ålder och intresse. Du behöver också själv föregå med gott exempel!

Samla familjen och berätta att du försöker ändra på saker hemma och att du hoppas att de också vill vara med, du kan till och med be om ursäkt för att du varit ett dåligt exempel för dem och berätta att du nu vill göra en förändring men att du gärna vill ha deras hjälp. Försök att göra  förändringen tillsammans, låt inte det du ogillar med ditt eget hem föras vidare till dina barns hem!

Var ett föredöme i vardagen, plockar du undan dina saker så är mer troligt att din familj också kommer att göra det, du kanske får påminna om det behövs men du ska inte köra martyrkortet! Det kan vara svårt att bryta vanan, men öva! Både du och familjen mår bättre.

OBS!

Alla i familjen behöver få sysslor som de kan utföra, curla inte men lägg inte på de andra sysslor som de inte kan utföra eller som de starkt ogillar – för då blir de inte gjorda! För yngre barn är det bra att göra det till en självklarhet, för äldre barn och partner måste man kunna prata lugnt och på ett direkt sätt, människor vill samarbeta och hjälpa varandra!

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 26 oktober, 2017

    […] dela bördan med? Hur kan man få sin partner med på tåget om hen inte redan är det? Bli ingen martyr, för det löser inget. Att gnälla hjälper ingen, det skapar bara mer frustration och bråk, du […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *