Ska jag försöka sluta handla?!

Nu har jag bestämt mig! (Kanske)

Efter att ha städat huset nu i påsk och plockat ut massor av saker jag inte använder, varför har vi så mycket saker?

Jag ska sluta handla annat än mat! kundvagn

 1. Jag ska inte åka någonstans och handla mer än matbutiken!
 2. Det jag känner att vi måste ha kan säkert vänta en dag och tänkas igenom, kan jag låna, byta eller få saker från någon annan? Kan jag köpa det secoundhand?

Eller……. Jag trivs ju med att handla!

Nu låter det som att jag är en storshoppare vilket jag inte är, 100kr och en halvtimma på dollar så blir jag lite gladare och den svenska ekonomin blir också gladare så länge vi spenderar pengar. Jag har pengar, ja i alla fall den där hundralappen eller två som slinker ner i prylaffärernas kassor ett par gånger i månaden, och då är det ändå en del nödvändiga saker som tvätt och diskmedel som kommer med!

Köpfri månad? Eller år?

Det har ju varit en del i medierna om att ta en ”köpfri månad” eller ”Köpfritt år” och det kan ju fungera. Herr och Fru minimalist på minimalisterna.se kör hårt på att minimera sitt innehav av saker samtidigt som de har ett miljötänk. 

Johanna Lantz hade följande regler:

1. Under 2013 ska vi inte köpa något, förutom:

 • mat
 • läkemedel
 • förbrukningsartiklar (ex hygien, städ)
 • bensin

2. Vi får ersätta nödvändiga saker (ex vinterskor) men ska då i första hand köpa i andra hand 🙂eller låna.

3. Vi har dessutom som mål att ha en matbudget på 1000 kr/mån (2 vuxna, en 4-åring och en 1-åring) samt att begränsa bilanvändandet till resor utanför stan.

Och drog följande slutsatser efter sitt år:

 1. Vi har mycket mer än vi tror och klarar oss bra med det vi har. Trots att jag rensat i genomsnitt 10 saker i veckan har vi hur mycket som helst kvar!
 2. Satsa på kvalité. Även om det kostar lite mer vid inköpstillfället tjänar både plånboken och miljön på det i längden.
 3. Gör matsedel, även det miljö- och plånboksvänligt!
 4. Köp inte saker bara för att det är billigt, fundera först på om du behöver det. Jag älskar rea, men jag sparar inte pengar på det om jag köper saker jag inte behöver! Men om du behöver något: passa på att köpa kvalité  när det är rea!
 5. Det finns mycket att fynda secondhand. Däremot kanske det inte alltid finns exakt det du letar vid just det tillfället du kollar. Gör en lista med det du behöver och ha för vana att titta in i någon secondhand-butik lite då och då. Det går också att lägga upp bevakningar på exv Blocket. Om det gäller möbler – kolla med vänner och bekanta om de tänker sälja. Under 2013 köpte vi ett matbord och ett klädskåp till hallen på detta sätt (jag frågade faktiskt ”ni råkar inte ha ett klädskåp som ni vill bli av med?” och det blev bingo med en gång!)
saker

Balansen in-ut ska helst vara negativ för då är det positivt!

 

Hur ser du på nöjesshopping? Hur länge kan du hålla dig ifrån den?
Någon som vill följa med vecka för vecka nu i april?
Kommentera! 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. 2 maj, 2016

  […] Köpfri månad […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *