Hem till byn

När jag inte skriver här skriver jag lite annat också…

Innan jag börjar berätta om allt som hänt det senast året så behöver ni veta lite bakgrund, jag ska försöka ta det lite snabbt och jag tror att du kan fylla lite av luckorna själv om jag missar något:

När jag var liten bodde jag på landet i en by som de flesta nog skulle kalla en håla, men vad vet man när man är liten? Byn var ju mitt universum då.

Förutom en liten mataffär fanns byns ”kändis”, bensinmacken eller snarare verkstaden. Hasse som hade verkstaden var känd som en av Sveriges bästa motorcykelmekaniker och jag är ganska säker på att både killar från Hells Angels och Bandidos hade varit innanför dörrarna där med sina Harleys både en och två gånger. Det har jag också eftersom Hasse var Nattes farsa, och Natte var min storebror Kjelles bästa kompis. Natte och Kjelle hade hittat varandra redan på förskolan och de var gängets centrum och verkstaden var gängets naturliga samlingsplats. Kjelle som är sju år äldre än mig lät mig hänga med ibland och jag tycket att de var jättecoola.

Sen när jag var sådär sju-åtta så skilde sig mina föräldrar och jag och min lillasyster flyttade med mamma till Göteborg där hon skulle plugga och förverkliga sina drömmar medan Kjelle stannade kvar hos farsan och sina polare. Jag var naturligtvis och hälsade på farsan då och då och jag och Kjelle hade kul ihop även om jag inte alltid fick följa med.

Min bror gick i alla fall i pappas fotspår och blev rörkrökare och Natte i sin farsas och gick fordon, även om det nog inte hade behövts någon formell träning då Nattes farsa sett små händer som ett ypperligt redskap sen Natte var i fyra- femårsålden.

Så träffade brorsan Tina och eftersom farsan hittat en dam i grannbyn så tog Kjelle och Tina över huset, De fick en dotter för tre år sen, och förra sommaren fick de en grabb.

Det är ganska kul, jag gillar ungar och Tina är en cool och rolig svägerska så när allt gick åt helvete så var jag glad att brorsan och Tina direkt sa att jag kunde komma till dem.

Ja, allt hade gått åt helvete i Göteborg, i vissa mått mätt skulle nog många se det som en liten grej, men det gjorde hela sista terminen till en plåga! Jag hade sjysta lärare som hjälpte mig men idioter är idioter, så när jag äntligen fått en vit mössa satt jag redan dagen efter i baksätet på brorsans Volvo bredvid mina glada brorsbarn på väg ”hem” för lite behövligt miljöombyte.

Tom, min lille brorson väckte hela familjen reda i ottan morgonen efter men på landet går man ju upp tidigt som vår farsa brukar säga och strax innan sju svängde jag och brorsan in vid pumparna.

Verkstaden var sig lik men nymålad, Kjelle sa att Natte renoverat och byggt en lägenhet på vinden till lagret och att det nu fanns både ett fungerade kök, badrum och även en bastu som han naturligtvis själv hade fixat med. Hasse hade visst fått en hjärtattack och trillat av pinn i tidigt höstas och Natte hade inte väntat en sekund på att fixa till stället.

-Öhj! Natte! Skriker Kjelle så fort han öppnat dörren och jag ser Nattes huvud sticka upp bland bilar, motorcyklar och verktygsskåp.

-Kolla vem jag har med mig!

Natte torkar av händerna på en trasa, kommer fram ler och ger mig en lätt dunk på armen.

– Kul, Kjelle sa att du gått fordon.

Jag nickade,

-Då kan jag kanske få lite hjälp i sommar skrattar Natte, rörkrökare har ju sina begränsningar.

-Klagar du? flinar Kjelle, innan han försvinner ut och jag hör hur bilen kör kör ut på vägen.

Jobb, Tinas käk, glada ungar, sommar värme, allt det där fick mig att må mycket bättre. Nu fick jag vara med Kjelle och Nattes gäng, meka, ta en öl, festa och de slutade kalla mig ”lill” Nicke!

Det var högsäsong för Natte också, alla som försökt få fart på sin hoj under vintern och inte lyckats var nu desperata och med verkstadens rykte kunde vi ta rejält betalt för övertiden. Jag fick bara göra rutingrejer i början men Natte visade vanliga fel och hur man skulle göra för att fixa dem så efter några veckor var jag nog i alla fall mer hjälp än i vägen.

            -Kom och kolla!

Natte visar hur man ska få isär delarna och jag lutar mig fram för att se bättre.

-Du luktar gott, vad är det? Någon ny parfym?

Natte stannar upp, skrattar lite nervöst,

            -Det är bara olja och lite bensin kanske.

            – Gott luktar du i alla fall skrattar jag tillbaka.

Natte visar och förklarar, jag gör mitt bästa för att hänga med.

Vi hade tjockt med jobb så det var väl inte så konstigt att Natte för det mesta inte hängde med grabbarna ut till dansbanor och folkets hus som jag gjorde, men när det var dags för bydagarna så var det alle man ur huse, så Natte följde lite motvilligt med till parken. Pappas nya tant passade ungarna så Tina och Kjelle var med ute, de dansade och hånglade som om de varit femton igen. Natte sög på en öl mest hela kvällen och ett gäng fnittriga tjejer i högstadieålder uppehöll sig i min närhet och efter en stund kom några av tjejerna fram, den som gick längst fram, eller mer puttades fram kände igen från Kjelle och Tinas bröllop, hon var Tinas kusin.

 • Mia undrar om du gillar henne finittrar hon,
 • Vem är Mia? Frågar jag
 • Hon i röd klänning svarar Tinas kusin.

Tjejen har den där ”populärast i plugget” looken, så jag skulle aldrig vara intresserad vilket som…

            -Har hon någon brorsa?

            -Ja, du kanske känner Ville fnittrar kusinen

            – Är han snygg fortsätter jag.

            – Ja, krystar hon fram mellan fnissen.

            – Då låter han mer intressant än vad hon nu hette viskar jag så bara

Tinas lilla kusin hör.

Det tar någon sekund för henne att fatta men sen går hon ganska snabbt iväg.

 • Du är poppis, Natte nickar mot tjejerna.
 • Gillar inte småtjejer, svarar jag.
 • Synd,
 • Ingen stor förlust. Du då? Hur ska du träffa någon som bara mufflar på din verkstad?

Natte svarar inte, utan tar en lång klunk av ölen. Jag ser något ledset i blicken som ser ner på flaskan. Jag lutar mig närmare, lägger min hand på Nattes,

 • Det löser sig,

Natte tittar bort och jag säger inget mer.

Strax innan vi ska stänga på måndag sitter vi och tar en snabbfika och planerar morgondagen. Kjelle ska hämta upp mig och sen ska vi direkt hem för det är föräldramöte på Ellas förskola och jag har lovat vara barnvakt.

-Det du sa till den där tjejen börjar Natte,

– Vilken tjej?

-Hon den blonda på byfesten.

– Tinas kusin?

Natte nickar.

 • Det går en del rykten, inte att jag bryr mig, men så att du vet.
 • Det är väl ingen stor hemlighet direkt, folk får väl tro det de vill. Jag hör Kjelles bil sladda in på grusplanen,
 • Jag vet vem jag är och det räcker för mig!  Jag tar min jacka, Vet du vem du är? Säger jag innan jag stänger dörren bakom mig.

Låter ju väldigt dramatiskt nu i efterhand, men det var faktiskt så det var.

Sommaren började ta slut och jobben minska, semesterknuttarna har inga pengar kvar och tilltro till gör det själv planerna ökar, de har ju hela vintern på sig. Natte och jag har bara pratat jobb, sport och jakt sen där efter byfesten och inget personligt alls. Det är knappt att vi hälsat till och från Kjelle.

            -Vad har du för planer för i vintern då Nicke? Frågar Natte en morgon i september. Jag hade inte ens funderat över det, tillbaka till Göteborg ville jag inte men det kanske inte fanns jobb här för mig i vinter.

– Inga planer direkt svarar jag ärligt och lite dröjande. Men jag tror inte att jag ska tillbaka till Götet direkt, så behöver du mer hjälp så finns jag.

Natte ser liksom glad ut,

            – Varför vill du inte tillbaka, du har väl kompisar och din mamma?

            -Det är komplicerat,

            -Kjelle sa att det var hjärtekross…

Jag ser förvånat på Natte, vad ha Kjelle egentligen berättat? De är ju bästa polare och att han skulle anförtro Natte mina problem skulle ju inte vara så konstigt egentligen.

 • Ja, svara jag, lite kanske, men det är nog hyfsat läkt nu, frisk luft och trevliga ärliga människor. Lite perspektiv.

Natte ler och nickar förstående,

– Låter bra, jag behöver faktiskt någon mer här, hade ju farsan förr men det är lite ensamt att vara här själv hela vintern.

Så blev löven allt mer sprakande och vi hade börjat prata igen som vi gjort förut, vi hänger med grabbarna, jag köpte en gammal motorcykel som jag skulle fixa under vintern och försöka ta körkort i vår. Natte lovade att övningsköra med mig så fort vädret tillät. Då och då kände jag att Natte såg på mig när jag satt och jobbade, men det är väl inte så konstigt att chefen vill se att jag gör rätt fast ibland möttes våra blickar och, ja det kändes bra.

-Nu skiter vi i det här och tar en sväng va? Säger Natte en dag i oktober och kisar mot fönstret varifrån solkatterna som leker över verkstaden kommer.

Kjelle har ett extra ställ i sitt skåp som jag brukar låna jag skyndar mig att dra på mig det.

Luften är kallare än vad jag trodde när jag kom ut men Natte satt redan och varvar så det är bara att hoppa upp på bönpallen och hålla i sig. Vi kör fort längs slingriga landsvägar och jag får följa ordentligt för att färden ska gå så smidigt som möjligt. Vi kör en halvtimma innan vi tar av in på en mindre grusväg och längs den går det som tur är saktare. Jag vet vart vi är, det finns en fin sjö här uppe även om vi nog inte ska bada idag.

-Det är ganska vackert här eller hur? Säger Natte och ser ut över den spegelblanka sjön.

-Jo, det är mycket som är vackert här säger jag och ställer mig nära. Mycket som, är vackert…

Jag lägger handen på Nattes axel och smeker armen, glider upp mot halsen och kinden.

Så tar Natte ett par snabba steg framåt, går ner mot sjön, sparkar lite på en sten, ser upp mot himlen som blivit mörkare.

– Nej, vi behöver nog åka tillbaka, det blir kallare nu när solen gått i moln säger Natte och går tillbaka och sätter sig på motorcykeln. Jag skyndar mig dit och hoppar upp innan den spinner ut från parkeringen. Jag kände mig ledsen över att ha blivit avvisad men det var ändå över en halvtimma nära Natte kvar innan vi var hemma igen.

När vi kommer tillbaka till verkstaden hade en regnskur hittat oss så vi är inte bara kalla utan blöta också så jag såg fram emot värmen inomhus. Natte öppnar och drar in sin Triumph i verkstan och jag stänger dörren bakom oss.

 • Du kan dra igång bastun om du vill, säger Natte och vränger av sig sin jacka. Jag ska bara ta en snabbdusch, jag har en del fakturor som jag måste ta hand om.

Jag går in i omklädningsrummet och hänger upp brorsans skinnställ på tork innan jag kommer på att det kan vara smart att knäppa på bastun först så att den hinner bli varm tills jag duschat klart.

Utan att ens tänka öppnar jag dörren till duschrummet där Natte precis kommer ut från duschen. Trots att jag alltid vetat, det var ju ingen hemlighet direkt, bara något alla valt att glömma, valt att ignorera så blir det ändå pinsamt.

Jag försöker smyga ut men Natte har redan märkt mig, så jag väljer att istället låtsas som ingenting.

-Jag ska bara sätta igång bastun,

– Det har jag redan gjort svarar Natte och tittar irriterat på mig. Jag vänder för att gå ut men jag kan inte stoppa mig själv.

– Du är så djävla underbar, bara så du vet! Så stänger jag dörren bakom mig och går tillbaka till omklädningsrummet.

Jag väntar tills jag hör stegen i trappan och dörren slå igen innan jag går in i duschen och jag står där länge, fan, jag menade inte. Natte kanske är skitsur nu… Det där vid sjön var j en ganska stark signal. Bara fan, vad dum jag kände mig!

Jag tar handduken och går in i bastun med ett tungt hjärta. Ljuset där inne är skumt och jag definitivt inte beredd på att Natte skulle sitta där.

 • Jag frös fortfarande….
 • Tur att du har en bastu då! Svarar jag.
 • Jo….

Vi sitter tysta och värmen stiger, Natte har handduken hårt virad runt sig. Efter ett tag går jag ut för att ta en dusch och hör hur dörren öppnas bakom mig och vattnet börjar rinna i båset bredvid. När det tystnat och dörren till bastun öppnas igen går jag också tillbaka. Natte sitter på övre laven och jag sätter mig mitt emot på den nedre.

 • Jävla underbar? Säger Natte sakta.
 • Ja, rolig, härlig, snygg, stilig, sexig, fortsätter jag. Och smeker sakta översidan av foten som vilar på överlaven.
 • Även om jag kanske inte riktigt kan svara på vem jag är?
 • Du har ju haft en bra stund på dig att fundera!

Natte drar åt sig foten, vad sa jag nu som var fel? Men vi var i alla fall fortfarande i samma rum på en armlängds avstånd.

 • Jag har varit ihop både killar och tjejer så…

Foten glider försiktigt tillbaka.

 • Jag gillar dig Natte, jag har alltid gillat dig, jag gillar dig bara på fler sätt nu…

Min hand glider uppför benet, jag känner hur Natte spänner sig men jag får ha kvar handen.

Vi sitter kvar i bastun en stund tills det blir för varmt igen,

 • Stannar du och äter lite? Frågar Natte,

Jag nickar klär på mig och går upp till lägenheten medan Natte gör sig klar.

Vi lagar pasta och någon halvfabrikatssås och jag är i ganska glad för att Natte inte har bord och stolar här uppe utan bara en soffa. Allt jag kan tänka på är att få komma nära.

Vi äter och sen myser jag försiktigt in mig i Nattes famn och blir välkomnad. Det känns bra, jag kan höra hjärtslagen. Höra dem och känna dem, mina, Nattes. Jag vänder upp mitt ansikte och möter en varm blick, och strax efter varma läppar. Mjuka händer, den där doften som är så underbar. Det känns lite nervöst också för jag vill inte göra fel och förstöra allt!

Så ringer mobilen, jag skiter i det först men den fortsätter, sen ringer Nattes och sen min igen. Det är brorsan så jag måste svara annars kommer han garanterat komma hit och börja leta.

 • Åh, säger Kjelle lättad, jag trodde något hade hänt, ingen av er svarade!
 • Vi höll på och fixa en grej och kunde inte släppa halvljuger jag.
 • Vet du vad klockan är?
 • Jag tar en snabb titt och ser att hon är strax innan midnatt.
 • Jag sover nog här på soffan i natt…
 • Jaja, men ses i morgon då, vi kommer vid åtta typ! Det ska mekas i morgon.

Jag lägger på och vill tillbaka till soffan men Natte har gått till kokvrän, jag följer efter, Natte står vid diskbänken med ett glas vatten i handen och ser upp på mig,

 • Vad tror du Kjelle skulle tycka om det här?
 • Jag tror att jag och Kjelle har lite olika idéer runt umgänget med dig skrattar jag. Men visst, du är både min brorsas bästis och min chef så visst, det här är inte helt okomplicerat.

Natte suckar,

–     Vi kanske inte borde….

 • Eller så får vi bara ta det lugnt, eller hur? Vi måste nog sova nu för grabbarna kommer ju i morgon. Vill du att jag sover på soffan eller…

Natte skakar på huvudet, och jag följer med in i sovrummet.

Jag vaknar ensam och hör röster och ljud nere från verkstaden.  Jag går ner och det är full fart.

 • Dags att vakna nu flinar Kjelle, du har ju en del jobb med hojen!

Nattes hand snuddar lätt vid min rygg i vad som för de andra bara skulle verka vara en vänlig knuff ät rätt håll.  Hamburgare grillas, några bastar och tar ett par öl. Dagen går nog fort för de andra men för mig kryper den fram. Sen är det plötsligt bara Kjelle och vi kvar,

 • Nicke, ska du med eller? Skriker han från dörren. Jag ser på Natte,
 • Nej, han blir kvar här. Hälsa Tina!
 • Kjelle ser fundersamt från Natte till mig och sen tillbaka men går utan att säga något.

Nattes armar är runt mig innan dörren slagit igen helt.

 • Skulle inte vi ta det lugnt? Frågar jag
 • Ny plan, säger Natte med sin vanliga självsäkra röst. Jag var bara nervös igår, jag har ju liksom aldrig…
 • Du har inte varit med någon?
 • Det är liksom inte så lätt att träffa någon här, men vad fan går jag och väntar på?

Jag drar Natte tätt intill,

 • Nej, det måste ju komma en stadspojke och se till att saker händer här skrattar jag… Har du inte varit med någon? Inga tjejer heller?
 • Nej, ingen. Jag är oskuld på alla sätt, men jag har väl tänkt ändra på det nu, ska bara få av mig lite olja och skit så…

Natte drar mig med in i det stora duschrummet,

Sakta kysser jag uppför halsen, jag har redan knäppt upp overallen och mina fingrar jobbar sig längs huden under t-shirten, över ryggen och magen, vidare upp över de hårda lindorna, jag känner en skakning,

 • Är det ok?
 • Jag har knappt sett mig själv naken sen jag var typ 12, viskar Natte, så det är lite ovant.
 • Vi behöver inte, det är ok med mig…
 • Jag vill, Nicke. Jag vill att du ska få se mig, att du ska vara med mig.

Jag lindar upp, och hör Nattes nervösa andning,

 • Du är så underbar, så perfekt, precis som du är. Inuti och utanpå…
 • Jag tror att jag skulle kunna trivas ganska bra med dig Nicke.
 • Det tror jag med, svarar jag. Men hur vill du att jag tänker?
 • Tänker?
 • Ja, ska jag vara med dig som om du är en kille eller en tjej… Du behöver inte välja så men, du fattar, hur långt vill du gå?
 • Jag vill allt, bara få det överstökat skrattar Natte. Allt med dig, kommer det i en viskning.

Det blir söndagmorgon innan vi till slut somnar tillsammans. Sen vaknar, jobbar och somnar vi tillsammans i stort sett alla veckans dagar.

-Fan, Nicke, du är ju aldrig hemma längre! Driver Natte dig så hårt, eller är det något annat? Frågar Kjelle när jag kommer hem för att hämta lite kläder. Han ser lite storebrodeligt orolig ut.

– Jag trivs bra med Natte, vi har kul ihop.

Kjelle granskar mig noga från topp till tå,

            -Ni trivs ganska bra ihop. Ja, ihop?

Jag säger inget men Kjelle känner mig,

 • Är det seriöst?
 • För mig i alla fall…
 • Hur länge?
 • Sen några veckor, men då hade det varit på gång ett tag…

Kjelle ser fundersam ut,

 • Är du förbannad?
 • Nej, men det är ju inte varje dag ens lillebrorsa och min bästa kompis får ihop det…
 • Jag har lovat Natte att inte säga något till dig än, inte säga något till något…

Kjelle nickar men säger strängt,

 • Jag vill inte ha en massa strul nu Nicke! Du fattar ju att det är jävligt känsligt, det är inte som den där killen i Göteborg som du lekte runt med ok!
 • Jag lekte inte, han…

Kjelle suckar,

 • Ja, dig har jag i alla fall koll på, så bättre dig än någon annan tomte skrattar han. Vänta bara tills Tina får veta det! Ja, jag ska inte berätta idag, men förr eller senare så…

Jag flyttar mer eller mindre in hos Natte, men julen firar vi hos Tina och Kjelle. Det känns både mysig och lite spännande då jag och Natte försöker hålla oss på lagom avstånd från varandra. Vi stjäl en kyss eller två i smyg men jag kunde se att Tina funderade då jag fick en ganska dyr hjälm av Natte i julklapp. Kjelle passar på att då och då spänna blicken i växelvis i mig och i Natte medan vi sitter lite väl nära i soffan.

 • Skulle ju vara bra mycket enklare om Tina visste mumlar Kjelle när Tina gått för att stoppa om Tom.
 • Efter nyår, ok? Svarar Natte. I januari kan folk behöva lite skvaller!

-Jag känner mig så djävla sjuk, undrar om jag fått i mig något igår.

Natte kommer ut från toaletten på juldagsmorgonen och ser helt förstörd ut,

-Jag har varit så trött ända sedan i början av december och nu mår jag ännu sämre!

– Kom och lägg dig igen älskling säger jag och kysser pannan, du har inte feber i alla fall!

 -Men något är fel!

– Sov lite till älskling så mår du nog bättre hyssjar jag.

Jag hade anat det, men försökt skjuta ifrån mig det, men det var ju inte helt otroligt. Natte sover någon timma till, vaknar och mår bättre. Jag har inte fått en blund i ögonen.

 • Jag antar att, jag borde ha tänkt på det…
 • På vad? Natte ser på mig med oro i blicken.
 • Du tar inget va?
 • Tar?
 • Ja, piller…

Natte tystnar, sätter sig upp och flämtar,

 • Nej, jag tar inget! Tror du att?
 • Det är väl bara att testa? Tar väl typ 2minuter med ett sånt där hemtest? Jag tror att Tina har något liggande, jag kan åka förbi och kolla…

Tjugo minuter senare sitter Natte på toagolvet, testet var positivt.

 • Vi löser det på något sätt. Vad som än händer som blir det bra, viskar jag och sjunker ned bredvid. Vi älskar varandra eller hur? Vi fixar det! Vi ska till farsan och käka nu, om du vill, annars stannar vi hemma!
 • Vi åker så klart säger Natte och börjar dra på sig kläderna, men utan att binda sig.

Långt efter midnatt somnar jag med Natte i mina armar, vi har inte sagt något mer om det under dagen men någon gång från mitten av oktober tills nu hade vi blivit tre.

Jag vaknar mer bekymrad än jag somnade igår men Natte sover fortfarande lugnt bredvid. Jag gillar ungar och Tom och Ella, mina syskonbarn har ju tränat mig sen i somras men vad skulle Natte vilja? Vi har ju bara varit ihop i några månader, i hemlighet! Kjelle, Tina, mamma, pappa, alla i gänget. Shit!

Natte börjar vakna och vänder sig sakta mot mig,

 • God morgon älskling, säger jag försiktigt.

Ett leende ”god morgon” får jag till svar.

 • Känns det ok, du vet?

Natte flinar,

 • Lite overklig, det kommer nog ta ett tag att fatta. Men det känns ok nu.
 • Det blir bra, bara du mår bra!
 • Men det gör jag inte nu svarar Natte och försvinner in på toa.

Ett par dagar senare berättar vi för Kjelle och Tina och Tina fixar snabbt med en massa praktiska grejer. Det är väl lite nervigt att berätta för alla men förutom lite förvåning så blir det ryggdunkar och gratulationer.

Morsan var glad men lite orolig för att jag är ”så ung”, hon var ju också 20 när brorsan föddes men det har hon förträngt. Den som var mest förvirrad var nog farsans tjej som inte hade känt Natte så länge och inte hade fattat det som vi andra visste.

Förra våren var allt skit, den här skulle allt bli perfekt!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *