Augusti – tid att planera

Augusti är inte höst, men det är månaden då höstens vardagar planeras. Ta några timmar och se över de kommande månaderna. Ta fram det du behöver, kalender, digitala och analoga verktyg. Jag älskar post its och anteckningsböcker till den grad att jag rensat bland dem i år, så jag ska inte köpa några av dollarstores nya kalendrar och skrivmaterial, men de är jättetrevliga och kostar mellan 10-30kr! Veckoplanerare, kalender, mappar, klisterlappar, pennor, skrivböcker i beige, grönt, rosa och guld!

Hur vill du planera?

Kalender digitalt eller analogt – ta fram den du har eller skriv ut den sorten du behöver på blankettbanken.se . Jag har min kalender är till största delen digital eftersom vi är en familj som nu bara har en tonåring hemma men vi en kalender i hallen som alla kan se om någon av oss ska vara borta. Skriv in det du/ni vet ska hända.

Veckoplanering – Vad händer varje vecka? Är ni färre personer eller sköter familjen sig själva kan det räcka att bara skriva in dem i kalendern, jobbar ni digitalt gör du bara händelsen återkommande.

Listor – To do, inköpslistor mm. Kan vara vanligt papper, köpta listor eller digitala som delas med familjen.

Vad kan du planera?

  • Mat – varför inte förenkla i höst? Välj ut 14 rätter, eller kanske bara sju och rotera. Det behöver inte vara tråkigt och samma. Välj en sorts mat, kyckling, köttfärs, fisk, soppa, för dagarna och variera dessa utifrån vad som finns hemma och/eller ha några specificerade rätter som pannkakor på torsdag. Behöver någon i familjen matlådor? Är det dagar då bara några är hemma?
  • Pengar – Gör en budget för hösten om du inte redan har en – med alla kostnadshöjningar kan det vara bra att se över vad saker egentligen kostar.
  • Inköp -Inköp hör ihop med både mat och pengar – inventera den mat som finns hemma – passa på att göra av med det som har kort datum (det mesta håller sig efter bäst före, men inte för alltid). Skriv en lista på annat som behövs – kan det fixas utan att köpa nytt? Kan du byta tex barnkläder, leksaker med någon annan, köpa begagnat eller använda annat som har samma eller liknande funktion?
  • Rutiner – När vi hade yngre barn och flera var rutiner viktiga – små barn mår bra av det, och det gör andra med. Vi hade fasta tvättdagar, dagar vi handlade, städade osv. Nu när vi är tre som alla kan tvätta, diska och städa vid behov och alla inte äter samma mat vi samma tid har vi lättat lite på rutinerna, men vi har alltid något att falla tillbaka på när vi behöver.
  • Roliga aktiviteter – Planera in några roliga saker, det kan vara något varje vecka, månad eller liknande.
  • Andra planer – Finns det annat som behöver planeras? Aktiviteter som du håller i? Kalas? Semester/resor? Studier, hobby? Tid för saker som är vill, inte måste.

Egna kalendrar

Att göra egna kalendrar är något som man kan göra på olika nivåer, innan jag planerade digitalt gjorde jag en egen. Vill man gör en egen analog eller bara en väggkalender är canva en bra resurs!

Prioritera det som gör dig glad!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *