Städa VS organisera

Att ha ett hem städat betyder inte att det är organiserat och att ett hem är organiserat  betyder inte att det är städat….

….men det går mycket fortare att städa när allt är organiserat!

Att organisera sitt hem (och sitt liv) är mycket mer än att städa, det är mer en filosofi, ett sätt att leva där det den gången allt bara snurrar blir lättare att få allt på plats igen!

trummor stökAtt bara städa hjälper oftast inte!

Som jag tidigare skrivit växte jag upp i ett hem som svämmade över av saker. Det städades där det var fritt från saker, knäskurades, huffades och puffades, inte en sak kunde lämna hemmet utan att vara helt och rent, men vi kunde inte ha hem någon utom den närmsta familjen utan att ha minst fjorton dagars förvarning! Och då är det en person som är hemma 100% som ska städa.

Du kan städa och städa tills dina händer är röda och du fått skurknän (om någon vet vad det är längre) men om det inte är organiserat eller alternativt så få saker att det inte behövs så kommer städandet inte att leda till något om inte

20% (igen)

20% av din förvaring ska vara TOM! Luften gör att du hittar och inte känner oss instängda, det är det du ska ha ljust, luftigt och fräscht! Blir inte dina handgjorda koppar som du älskar vackrare om de inte är hoptryckta i ett skåp fullt av reklammuggar? Känns det inte roligare att laga mat om dina råvaror är lätta att hitta och du inte behöver rota runt bland saker du aldrig använder efter dina ”bra” köksverktyg? Blir du inte gladare när du öppnar garderoben om du ser 10 plagg  som du kan kan ha på dig och som du verkligen gillar än 100 plagg som sitter sådär och inte känns rätt?

Vart fick vi allt ifrån?

Förr hade man inga garderober, man hade alla sina ägodelar i en kista, ju fattigar man var destå mindre var kistan/lådan/påsen med dina ägodelar. De flesta kan se hur deras 1800tals släktingar hade inte mer personliga ägodelar än att det fick plats i en koffert då de lämnade allt för den nya världen, samma typ av koffert du har dina extra täcken i idag!

Och vad ska vi ha det till?

Så varför har vi alla dessa saker? De flesta har ju inga svår problem med ”hording” utan bara en massa grejer(som du egentligen skulle vara lika glad utan)! Att ha utrymme betyder INTE att du behöver fylla det med saker, varken i ditt hem eller inuti!

Du har ju en tvättmaskin så 10 av varje plagg betyder att du kan tvätta en gång i veckan och ändå ha kläder att ha på dig. Köper du genomtänkt så behöver du inte nya gardiner eller prydnadssaker, ja behöver någon egentligen MER prydnadssaker? Känn inte att du måste spara något utifrån tacksamhetsskuld eller någon annan i grunden negativ känsla. Är det inte bättre att någon som uppskattar den har den där vasen som du haft i en skåp i 20år för att det är en present som din gammelfarmor fick när hon fyllde 70?

Konmari jobbar med att du ska känna lycka och/eller glädje när du ser eller rör dina saker, känner du inte det så ska de bort om den inte är nödvändiga för ditt liv (nej du får inte slänga ut diskbänken)!

 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 6 april, 2016

    […] Organisera är en sak, städa en annan och även om ett organiserat hem är en stor hjälp när du städar så betyder det inte att ett organiserat hem inte har damm i hörnen, det går bara snabbare att städa än ett som är fullt av hemlösa prylar! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *