Martha eller minimalism?

Just nu känner jag lite delad, å ena sidan älskar jag att ha massor av saker att pyssla och fixa med… Å andra sidan så vill jag inte ha så många saker som jag inte behöver som tar plats i mitt liv!  

Marthas maximala livingmartha shower

I Marthas värld är det kanske inte prylar som är målet, men det behövs massor av grejer för att åstadkomma de konstverk i homekeeping som Ms Stewart står för. I hennes homekeeping handbook finns listor och bilder på just de där tusen sakerna du behöver för att leva ett tillfredsställande liv!

Den som har mest när hen dör vinner? Vi har en stark lust att äga och ha som de flesta av oss kämpar emot, de som flyttat ofta brukar ha ett lite mindre behov än de som bor på samma ställe, för att inte prata om de som har stora uthus! Stora biytor är som gjorda för att behålla saker! Stora biytor, en relativt god ekonomi, eller kanske snarare billiga saker. Hur ska allt få plats i ettan med ”roll in toalett” som du troligtvis kommer att bo i när du ska summera ditt liv och dina saker?

”En ouppnåelig amerikansk dröm som ingen utom de med anställda kan upprätthålla”

Vad gör då att jag ändå följer och använder mig av Marthas råd och publikationern? En ouppnåelig amerikansk dröm som ingen utom de med anställda kan upprätthålla? Jo, för hon har byggt ett imperium på att lära ut hur man håller ett middagsparty! En kvinna som själv byggt upp och kontrollerar sitt företag som är baserat på traditionella kvinnliga dygder.

simplicityMinimalismen, reaktionen på allt

Minimalismen däremot bygger på att inte fylla ditt hem eller ditt liv med saker du inte behöver! Att inte ha för att ha utan för att du behöver sakerna! Allt som du inte använder är egentligen saker du inte behöver som du inte behöver, saker som tynger ner dig, saker som gör dig mindre fri! Målet med minimalismen är inte bara prylarna utan också med aktiviteter och fritid. Gör bara det du vill och har tid till säg nej!

”Målet med minimalismen är inte bara prylarna utan också med aktiviteter och fritid”

I mitt jobb har vi nu en tanke om att skala av så mycket som möjligt för att minska intrycken och skapa en frizon för barnen där de kan koncentrera sig på att lära sig istället för att ta in allt som finns runt omkring!

Från kvantitet till kvalitet?

Vårt samhälle är uppbyggt på konsumtion så mycket socialistiskt land vi är, det är vår konsumtion som inte bara får hjulen att rulla utan också gör svenskarna till ett vad de mest skuldtyngda folken i Europa. Men om vi tvärt skulle sluta handla, vad gör det för vår och världens ekonomier?

Kvalitet är nu ledordet i mångt och mycket, matindustrin går från billigt och mycket till kvalitetsprodukter (antagligen i stort sett det samma bara med en finare förpackning). Mindefullness vill få oss att leva i nuet!

Jag har slutat att handla som tidsfördriv, jag lagar trasiga saker och jag har gjort mig av med en hel del saker som jag inte använder men samtidigt som jag vill ha kvar min örngottsbandskrusare även om jag inte har några örngottsband att krusa!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *