Månadens utmaning: Inte slänga mat!

slänginte Vi slänger allt för mycket mat i Sverige, datumet är på de flesta varor bara en fingervisning och inte ett ”sista förbrukningsdatum”. 

 

Var med du också och släng inte maten!

Anta utmaningen och posta hur DU har minskat matsvinnet hemma hos dig!

Hållbarhet, en smakfråga

Min gammelmormor kunde dricka fil som var en månad gammal för det var ju inget fel på den när hon luktat och smakat men många nuförtiden verkar tro att något magiskt händer i kylen klockan 00.01! Det gör inte det! Nästan all mat som förvaras rätt håller flera dagar efter ”bäst före” det kanske är bäst före, men bra efter också!

När du håller varan i handen som har en liten fläck eller ett datum som passerats, tänk vad den varit igenom! Har du någon gång försökt dig på att odla en morot? En potatis? Har du sett ett äppelträd gå från blom till frukt, det är samma sak som äpplet som var ”surt” har gått igenom!

mjölkVisste du att om du har mjölken i ett kylskåp med +4 grader så håller den 14 dagar! Om du har den vid +8 grader håller den 11dagar men det står bara 7 dagar på förpackningen!

Ekologisk mat har på grund av att man inte tillsatt gifter och bekämpningsmedel ibland en kortare hållbarhet, det man kan tänka då är att laga något av det som kan frysas om man inte kan använda det den dagen.

 

Spara tid, pengar och mat!

Om du handlar smart, jag månadshandlar och köper då torr och frysvaror samt en till två veckors färskvaror och det du handlar är till maträtter du planerar göra och inte bara för att det är gott/billigt/nytt osv så behöver du inte slänga!

Jag har fått kommentarer av vänner att mitt kylskåp är så tomt trots att jag handlat tidigare på dagen, men jag köper det jag vet att vi kommer att äta! För många är ett välfyllt kylskåp en garanti för att det finns mat, en snuttefilt av varor som bara är och som aldrig kommer att ätas upp. Saker bara ligger där, långt efter bäst före, de lagas aldrig…. det är också slöseri!

Frysen och kylen är din vän!

Maten du lagat kan också bo i kylen en stund, egentligen behöver du inte koka potatis, pasta eller ris varje dag, potatis klarar sig kokt i kylen hela veckan, ris och pasta brukar jag frysa och värma genom att koka vatten i vattenkokaren. Har jag en potionsstorlek kvar lägger jag det i en låda i väntan på att lämpligt tillbehör blir över vid en annan måltid, sen har jag en matlåda!

 

 

Var med du också!

 

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *