KonMari – bokrecension

Nu har jag läst Maries Kondos bok ”The Life-changing Magic of Tidying” så var det något nytt och revolutionerande?

Missa inte att jag kör igång en serie med KonMarie metoden igen nu i höst!

Den som har mest saker….

konmari

Boken kommer på svenska i april

Nästa alla har FÖR MÅNGA SAKER, och just mängden av saker gör det svårt att städa och hålla ordning.

Jag städar just idag min dotters rum, eller snarare omorganiserar då växande barn gör att leksaker och kläder behöver bytas ut, städa gör hon själv om än under protest! Om hon bara hade haft fyra ombyten, en docka och några klossar så hade den städningen tagit max 5 minuter….. nu har hon horder av saker! Nej, jag har inte köpt allt, säkert hälften har jag själv tjatat mig till en gång i tiden så hon får inga dyra saker av oss mer än 2 gånger om året, och då bra en eller två leksaker.

Var hård!

Nåväl, rensa allt du inte använder och tänk inte på att det kan bli krig, svält, arbetslöshet och omöjligt att få tag på igen! 🙂 Marie säger att man ska vara hård, man ska inte ha saker man inte gillar för man dras liksom in i sakerna, det är en tanke som vi finner i flera organisationssystem, ta bort det du inte använder! Vissa andra system har en mellangrupp av saker man behöver tänka över och vad jag förstår är det ok även i det här systemet, men den ska vara ytterst liten och resultatet blir nog i 99 fall av 100 att saker åker!

Utrymmet

En sak som jag nog inte kan följa, men som jag tror hon reagerar på eftersom japanska hem ofta är mindre till ytan än tex svenska är stockpilen. Hon tar upp ett fall med en klient som har 60+ tandborstar, jag tänker då 5personer gör av med minst 4 borstar per år, det är 20 borstar… om jag fick 60st för ett bra pris… då är det max 2år…. Men jag HAR utrymmet.

Något alarmerande för mig är att hon anser att de som håller på med att organisera sina (och andras) saker är horders (engelskt uttryck för att vara en prylhamster)! Jag behöver inte ha

Samla allt av samma sort på ett ställe! Jag gör INTE det, jag har tex barnens sängkläder på deras rum (eller väldigt nära deras rum) de har tre set var. Ett i sängen ett för att byta med och ett för ev gäster/sjukdomar som kräver byten. Skulle jag ha allt linne på ett ställe skulle jag med vårt hus i tre våningar få springa som ett skållat troll när de har spysjuka eller nattgäster! Jag har också två toaletter och behöver ha samma saker på två olika ställen pga av det!

Vikningen och kläderna

Här är det något som alla kan ta fasta på, för vem behöver inte rensa sin garderob och tänka på att köpa saker som faktiskt passar dem och inte för att det är rea! Bra för miljön, bra för plånboken i längden.

Vik så att du ser vad du har! Vi har allt för många lådvärmare längst ner, längst in! Min dotters garderob är redan organiserad på ett liknande sätt, så där är jag med!

Ha också alla kläder framme, här i Sverige kan ju de tjockaste jackorna kanske ha en egen garderob, men packa inte ner dem!

Ett råd jag inte har så mycket nytta av är att använda kläder som du sällan har (placerade i små påsar) som utfyllnad i väskor. Japan är ett land med små garderober… och jag har nog inte så många väskor!

feng

Slutsats

Nyhet? Nja kanske inte för mig som håller på med organisering och som läst en tex ”rensa i röran med feng shui” som för övrigt är en ypperlig bok, (måste få tillbaka den som jag lånat ut).

Behållning? Att tänka ”do I feel joy”, känner jag glädje av prylarna? Gör dig av med dem annars, och vikningen!

Min recension av Rensa i röran finns här (från den 19/11-15)

Läs mina första tankar runt Konmari metoden här!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. 18 april, 2015

    […] KonMari – bokrecention » […]

  2. 26 augusti, 2016

    […] Konsten att städa bokrecension […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *