Köket översikt efter KonMari

Köket översikt efter KonMari

Jag har turen att ha ett välplanerat kök, byggt 1958 så hade tanken om den gyllene triangeln präglat mitt kök, det enda om inte är kvar är kylen som på grund av moderna kylars storlek inte går in bredvid skafferiet, men den platsen är ideal för min stora 1980tals micro, en dröm när det kommer till utrymme och funktion! Jag är grundligt emot köksrenoveringar gjorda av amatörer, se på de funktionella köken och lär!

Det ultimata köket  20160220_121001

Att lära av funktionella kök var det Marie Kondo ville göra när hon var på jakt efter det ultimata sättet att organisera ett kök, hon studerade restaurangkök för att hitta lösningar till det perfekta köket men hon hittade var ingen revolutionerande förvaringslösning att ta med sig hem eftersom ett restaurangkök skiljer sig mycket från ett kök vi har hemma när det kommer till funktion och förvaring. Ett proffskök är gjort för den typen av meny de har, det finns inga ätpinnar på en tapasbar, och inga sushimattor på en i TexMex restaurangen, hemma har vi lite av varje både för tisdags falukorven, fredags tacos och lördagssushin.

Hemligheter är inte en sak eller ett system utan det ultimata köket är ett lättstädat kök. För att vi ska må bra i köket är det alltså hur lätt det är att städa och hålla ordning som ger oss en Spark of Joy!

KonMari metoden i köket.

20160220_121008

Jag har haft mitt kök såhär, men grundtanken lättstädat nu i tre veckor och ja, det är roligare att vara där när jag vet att även om jag skitar ner så går det fort att städa.

Jag började med att göra mig av med det jag inte gillade, och det jag behövde grupperade jag utifrån typ och hur ofta jag använder det. Jag hade salt och peppar framme förut, men det var inte så bra, speciellt pepparkvarnen blev kladdig och det var omständligt att tömma den för att diska.

20160220_121014Mina andra kryddor hade jag i skåpet bredvid spisen på en bricka som jag lätt kan lyfta ut och efter att ha rensat bland dem så fanns det gott om plats för saltet och pepparn! Har du kryddor du använder varje dag så ska de stå långt fram och tillgängligt medan de du använder då och då kan stå längre bak. Vitlöken fick också plats i skåpet, oljorna ställde jag in i skafferiet bakom och så var det tomt på fläkten.

 

 

 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Ing.Christin Hedberg skriver:

    Hej Annika.
    Vad duktig du är. Grymt.
    kram Stina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *