Planera barnkalas
Ja, en gång om året fyller barnen år, och då vankas det allt som oftast kalas!
Hur blir det då ett bra kalas?
- Vad ska det bjudas på?
- Vem ska bjudas och hur många?
- Tid?
- Aktiviteter?
- Påse med hem?
Den första regeln är: Gör det enkelt!
Ett gäng ungar har inte så höga krav egentligen.
Det är barnen som ska ha roligt och inte andra barns föräldrar som ska imponeras!
Planera
Planera ett bra tag i förväg, födelsedagen kommer ju inte som en överraskning direkt. Låt barnet vara med och planera, men bestäm ramarna! Är det flera barn som fyller år ungefär samtidigt, hör med de andra föräldrarna så att datum inte dubbelbokas eller om ni kan slå ihop firandet för att kunna vara fler vuxna som delar på ansvaret och kostnaden. Bestäm vem som har ansvar för vad, det kan vi göra om ni är flera vuxna även på ett kalas för ett barn. Min man har med bravur planerat lekar genomfört dem medan jag blandar saft!
Mat
Om du tänker baka så kan det göras veckor i förväg, även tårtor kan frysas med fyllning och de är enklare att dekorera när det är frusna! Var heller inte rädd för att köpa om du inte har tid och ha några få alternativ. Det är lättare för barn att välja mellan två saker än tio, och har barnet smakat båda så är det ”allt” istället för ett bett i tio kakor och bullar! Är det mitt i en mattid, 11-13, 16-18 så kan korv eller någon annan mat vara nödvändigt, skriv gärna ut vad ni bjuder på, tex ”Vi bjuder på fika och korv” eller ”glass och fika” så kan de inbjudna komma med rätt mättnadsgrad till kalaset! Hungriga barn tar ner stämningen och vill du hålla nere sockret, då är någon form av enklare mat ett alternativ till bullar och kakor!
Det finns en regel som säger att barnets ålder är ett lämpligt antal gäster, men i realiteten så finns det ofta fler som ska bjudas.
I en idealvärld skulle ju alla barn i klassen bjudas men om det är 25 barn kan det vara svårt. Några kompisar är ofta självklara, man kan stanna där! Vill man bjuda flera så kan det vara lite knivigare, i vissa åldrar och/eller grupper är kön en vattendelare och om barnet vill bjuda många kan det vara bra att fråga varför barnet vill bjuda just den kompisen. Ett enkelt kalas ute i trädgården, parken eller skolgården kan vara ett bra alternativ, det finns inte dåligt väder bara dåliga kläder! Ha det i garaget eller andra enklare utrymmen! Även om det finns utrymme inne för att äta, var ute så mycket som möjligt!
Tid
Håll kalaset lagom långt för gruppen. Ett litet gäng barn som i vanliga fall kan leka i timmar kan ha det även som kalas, men en större grupp barn som inte brukar vara hemma hos er behöver mer styrda och enkla aktiviteter! Hellre ett kortare kalas som känns roligt än ett längre där barnen klättrar och gnager på väggarna!
Lägg gärna kalaset så att den andra delen av dagen kan användas till annat! Det är skönt både för er och de andra barnens föräldrar!
Aktiviteter
Ta reda på vad som är populärt, fråga vad de leker på skolan, ha enkla pyssel som knyter an till kalaset. Att rita på pappduken gör det lättare att sitta vid bordet eller att
dekorera sin påse som man får ta med hem är enkla aktiviteter som är lugna. Kör något med lite mer fart och fläkt som dansstop, 123 frys, ”vad är klockan fru Tiger” och andra enkla lekar! En klurig skattjakt med ledtrådar håller barnen ute länge! Barn som inte läser kan få detaljfoton att leta för nästa ledtråd!
Att se på en hel film kan reserveras till barn 10år+, välj då hellre ett avsnitt av något. Netfilx och Youtube ger möjligheter till 20 minuters nedvarvning medan du dukar om ni är inne!
Påse hem?
En goodiebag behöver inte innehålla så mycket, och det är inte ens nödvändigt men många barn är vana vid det! Att göra påsen till en aktivitet eller skatten på skattjakten! En ballong och en godbit räcker!
(Om du känner ett behov av att hämnas på de andra föräldrarna kan du alltid inkludera någon form av tuta!)
Senaste kommentarer