Pepparkakor

Pepparkakor

Att baka pepparkakor hör ju julen till, den 9/12 är det också pepparkakans dag och pepparkaksdeg behöver ju sättas någon dag innan den ska bakas!

Mitt bästa pepparkaksrecept kommer från vår kokbok och heter ”tant Harriets”

Tant Harriets pepparkakor

Ingredienser20151117_174555

300 st

  • 300 g smör
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus eller mörk sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen kryddnejlika
  • 2 tsk hel eller malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 liter vetemjöl

Gör så här

  • Ugn: 200-225º
  • Tid: 1 dygn, 1 timme 30 minuter

Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara 1/2 sats i taget. Tillsätt då allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.

Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn.

Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter. Förvara pepparkakorna i burkar med lock i rumsvärme.

                             Dekorera

snöflingapepparkaka

Jag brukar dekorera mina pepparkakor med kristyr gjord bara

på vatten och florsocker, har du med ägg så stelnar det fortare då till pepparkakshus är det bäst!

Använd en plastpåse, gärna en återförslutningsbar att ha kristyren i. Gör ett pyttehål i ena kanten och spritsa utan allt för mycket kladd!

Ha lite strösocker på för en frostigare känsla, strösockret kan med fördel färgas med karamellfärg men använd bara lite och låt det torka en stund innan du strör på!

Det finns många butiker som säljer baktillbehör, jag har handlat från kakburen, men kolla också på tradera, leta efter pepparkasmått om du inte hittar på formar!

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. 9 december, 2015

    […] är mitt favoritrecept som jag publicerade […]

  2. 20 december, 2015

    […] Jag använder ett ganska vanligt recept för vetebröd och lägger till saffran till jul, att göra degen lite kladdigare och låta brödet ligga framme några timmar efter är ett knep som jag av misstag kom på för att tag sedan. Pepparkakor har jag redan skrivit om och receptet på pepparkakor hittar du här! […]

  3. 3 december, 2016

    […] Länk till pepparkakor […]

  4. 4 december, 2017

    […] använder mig av Tant Harriets pepparkaksdeg från vår kokbok, det är en deg som är lätt att göra och att jobba […]

Lämna ett svar till Vlogg vecka 49 » Annika organiserar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *